Samen innoveren met partners

Samen met het Limburgse bedrijf Avisum (Maaseik) heeft Toster een innovatieve virtual reality-toepassing ontwikkeld, genaamd Proxiporter. Met deze app worden moeilijk bereikbare locaties tot in de details zichtbaar gemaakt op een computerscherm. De toepassing is erg handig voor grote aannemers, gebouwenbeheerders en veiligheidsprofessionals.

“Als specialist in Virtual Reality geven we vaak demo’s over de mogelijkheden van onze technologie. Op die manier inspireren we specialisten uit andere sectoren om oplossingen te vinden binnen hun vakdomein. Zo zijn we in contact gekomen met Avisum”, aldus Jasper Olaerts van Toster Software. Avisum is een landmeetkundig bedrijf gespecialiseerd in digitale opmetingen van groeves, grotere terreinen en industriegebouwen. Ze verzamelen data door middel van drones en andere high end apparatuur (lidar-scanners). Zo maken ze een zo accuraat mogelijke weerspiegeling van de werkelijkheid, een zogeheten digital twin. “De puntenwolken die wij maken, worden door specifieke software omgezet naar bruikbare 3D-modellen en komen dankzij deze VR-technologie nog meer tot hun recht”, zegt Vincent Fissette van Avisum. Je kan dankzij deze app een inschatting maken alsof je er fysiek echt staat, terwijl je gewoon op je kantoor zit.

Toepassingsgebied

In een grote 3D-omgeving kunnen ‘rondlopen’ met een VR-bril kan zowel voor bestaande ruimtes als voor nog te bouwen ruimtes. 

Eens je een digital twin hebt gemaakt zijn de mogelijkheden eindeloos. Je kan in de gescande omgeving metingen doen, snel afstanden afleggen, dingen toevoegen of verwijderen, diverse werktaken uitvoeren etc… 

De Proxiporter VR-app werd al voorgesteld aan enkele grote bedrijven. Voornamelijk bedrijven gespecialiseerd de bouw of het onderhoud van grote gebouwen. Zij zien enerzijds brood in de tijdswinst om een situatie goed in te kunnen schatten. Anderzijds leent een digitale versie van een moeilijk bereikbare ruimte zich ideaal tot het organiseren van trainingen.

Met Prototype de markt verkennen

“Dankzij een werkend prototype hebben we al verschillende grote bedrijven gesproken over de mogelijkheden. We willen developer Jens Van De Voorde dan ook uitdrukkelijk bedanken” aldus Jasper en Vincent. Onder begeleiding van Toster Software bouwde Jens als stageopdracht het prototype. Jens studeert straks af van de opleiding Multimedia en Creatieve technologie aan de Erasmushogeschool Brussel. “Als student multimedia design heb ik geleerd apps voor op smartphones en voor VR-headsets te bouwen. Beide aspecten waren noodzakelijk voor het succesvol bouwen van dit prototype en het afronden van mijn stage”, aldus Jens Van De Voorde. 

“De volgende stap voor de ontwikkeling van deze applicatie is het vinden van nieuwe bedrijven die de mogelijkheden van de app willen testen binnen hun vakdomein”, aldus Jasper Olaerts van Toster Software.

 

Klik hier en lees het artikel in Made in Limburg.

Gelijkaardige cases